Internetin Sensuuri Suomessa

post thumb
YLEISET
by Hemron/ on 03 Sep 2021

Internetin Sensuuri Suomessa

Puhuttaessa Internetin sensuurista useimmille meistä tulee ensimmäisenä mieleen maat, kuten Kiina ja Pohjois-Korea. Totuus on kuitenkin se, että internetiä sensuroidaan joka puolella maailmaa. Sensuuri Suomessa on siis myös tosiasia. Sensuuri länsimaissa on kuitenkin erilaista kuin totalitaristisissa valtiossa. Länsimaissa sananvapautta ei pyritä yhtä radikaalisti rajoittamaan kuin esimerkiksi Kiinassa. Sen sijaan viranomaiset haluavat suojata kansalaisia rikolliselta materiaalilta ja erilaiselta valheelliselta tiedolta, jolla pyritään vaikuttamaan kansalaisiin.

Mitä internetin sensuuri Suomessa käytännössä tarkoittaa?

Suomessa viranomaiset myös pyrkivät valvomaan sitä, mitä internetissä on saatavilla. Tämä tarkoittaa, että viranomaiset ja erityisesti poliisi tarkkailevat millaista materiaali netissä levitetään. Kaikki rikollinen materiaali pyritään saamaan nopeasti pois internetistä. Tavallisessa netissä rikolliset harvoin uskaltavatkaan julkaista laitonta materiaalia, vaan sitä esiintyy enemmän TOR-verkossa, eli niin sanotussa darknetissä. Selkeän rikollisen materiaalin lisäksi nykypäivänä internetiin leviää myös vaikeammin sensuroitavaa materiaalia. Tälläistä materiaali kutsutaan termillä ”fake news”.

Internet sensuuri Suomessa on siis rikollisen materiaalin ja fake news (valheellinen uutisointi) – materiaalin sensurointia. Viranomaiset pyrkivät suojelemaan kansalaisia heitä mahdollisesti vahingoittavalta valheelliselta tiedolta. Covid 19-viruksen aikana internet täyttyi erilaisesta valheellisesta tiedosta liittyen esimerkiksi koronan leviämiseen, salaliittoteorioihin taudin synnystä ja rokotusten vaarallisuuteen liittyen. Sinällään valheellinen tieto on ”sallittua” netissä, mutta silloin kun sen levittäminen voi muodostaa uhan kansalaisten terveydelle, niin viranomaiset pyrkivät puuttumaan.

Muista terve kriittisyys internetissä surffaillessa

Ennen vanhaan ajateltiin, että sen täytyy olla totta, kun lehdessä lukee niin. Nykyään tiedetään, että myös medialla on omat sitoutuneisuutensa, ja kaikki mitä mediassa kerrotaan ei ole välttämättä absoluuttisesti totta. Hyvä esimerkki on media Yhdysvalloissa, joka on hyvin polarisoitunutta erityisesti, mikä tulee poliittiseen uutisointiin. Kuitenkaan myöskään kaikkea mitä epämääräisissä Youtube-videoissa sanotaan ei kannata ottaa ehdottomina totuuksia. Kannattaa aina pyrkiä tarkistamaan faktat.