Vanha Suurtori

post thumb
by Hemron/ on 03 Nov 2016

Vanha Suurtori

Tässä artikkelissa haluaisimme puhua yhdestä Suomen suosituimmastasta torista, Vanhasta Suurtorista. Tämä kyseinen tori sijaitsee Turun vanhassa keskustassa, joka sijaitsee aivan tuomiokirkon läheisyydessä. Suurtori oli satoja vuosia Suomen tärkeiden tedein ja liikenneväylien kaikista keskeisin solmukohta. Itämeren muista kaupungeista saapuvat laivat saapuivat juurikin tälle kyseiselle alueelle, jossa yhtyy myös Hämeen härkätie, Satakunnasta tuleva tie, rantatie Viipurista sekä Aurajoki.

Historiaa

Torin synty on ajoitettu arkeologisten tutkimusten perusteella vuoden 1318 tapahtuneen kaupungin polttamisen ja Novgorodilaisten hyökkäysten jälkeiseen aikaan. Tämän jälkeen asutusta alkoi tulla pikkuhiljaa ja saksalaisuus näkyi katukuvassa selkeästi läpi vuosisatojen.

Vanhan Suurtorin pohjoisessa päässä sijaitsi kaupungin raatihuone, ja tori oli pitkänomainen. 1500-luvulla tori oli 80 metriä ja 1700-luvulla 120 metriä. Torilla käytiin aikoinaan tosi paljon kauppaa ja sen molemmin puolin sijaitsi kivisiä toriaittoja jo 1400-luvulta lähtien. Tällä torin varrella sijaitsee neljä historiallisesti arvokasta rakennusta: Brinkkala, Vanha Raatihuone, Hjeltintalo sekä Juseliuksentalo. Nämä kaikki rakennukset ovat pelkästään kulttuurikäytössä.

Paljon erilaisia tapahtumia

Vanhalla Suurtorilla järjestetään ympäri vuoden erilaisia tapahtumia. Turun keskiaikaiset markkinat järjestetään Kesä-heinäkuun vaihteessa ja ne levittäytyvät torin lisäksi myös Porthaninpuistoon, sisäpihoille sekä Luostarin Välikaduille. Tämä suurin keskiaika- ja muistaistapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1996 ja markkinoiden sisältö koostuu käsityöläisten työnäytöksistä, torimyynnistäm, teatterista, musiikista, tanssista ja monesta muusta. Joka vuosi markkinoilla on yhteensä yli 100 000 kävijää neljän päivän aikana ja vuoden 2015 markkinoilla vieraili jopa yli 180 000 kävijää.

Suomen joulukaupunkitapahtumiin kuuluvat joulumarkkinat järjestetään tällä torilla joulukuun kolmena eri viikonloppuna. Tunnetuin tapahtuma tällä Vanhalla Suurtorilla on Joulurauhan julistus, joka julistetaan jouluaattona. Joulurauha on vanhaan pohjoismaiseen lainsäädäntöön kuulunut määräys 20 kestäneestä ajanjaksosta joulun aikana. Se on luettu lähes katkeamattomana perinteeenä jo 700 vuoden ajan aina 1300-luvulta asti. Nykyisen joulurauhan julistuksen kaava on peräisin vuodelta 1903, ja joulurauha luetaan sekä suomeksi että ruotsiksi. Katsojia kerääntyy paikan päälle tuhansia, sekä tämä keskiaikainen perinne näytetään myös televisiossa ympäri Suomen.

Turun Vanhalla Suurtorilla löytyy siis paljon historiaa sekä suosittuja ja mielenkiintoisia tapahtumia. Tulevaisuuteen on myös suunniteltu Vanhan suurtorin ja sitä ympäröivien historiallisten kortteleiden markkinointi.