MITALIJUHLAT
Torilla tavataan, on suomalaisille todella tuttu slogan. Tämä tuttu hokema sai alkunsa todellisuudessa vasta jääkiekon MM-kisojen iskulauseena vuonna 1996, vaikka se kuuluisa voitto torijuhlineen tuli jo vuotta aikaisemmin. Vuoden 1995 kisoissa tunnuslauseena oli ”lite bättre” eli ”vielä vähän paremmin”. Mutta kansa sai torijuhlansa jo vuonna 1995. Ensin Ruotsissa Sergelin torilla ja seuraavana päivänä satatuhatta suomalaista sain nauttia sankareistaan Helsingin Kauppatorilla. Tämä slogan on jotakin niin perinteistä suomalaisilla, että myöskin Lordi voittaessaan Euroviisut vuonna 2006, sai juhlia voittoaan jopa useammissa pienemmissä toritapahtumissa. Kauppatorilla Lordin voittoa juhli yli 90 000 ihmistä. Myös vuoden 2011 jääkiekon MM-kultaa juhlittiin jälleen torilla. Tällaiset huipputapaukset jäävät ihmisten mieleen ja siksi juuri se slogankin.
Juhlat torilla kokoaa yhteen fanaattiset urheilun tai musiikin kannattajat sekä toisaalta kaikki, jotka haluavat kyseisen toritapahtuman painaa muistoihinsa kuvin ja fiiliksin. Myös Sergelin tori tuli vuonna 1995 suomalaisille jääkiekon MM-voiton myötä tutuksi.
MAAMERKKI TUKHOLMASSA
Tämä ehkä Ruotsin tunnetuin tori tai aukio on saanut alkunsa vuonna 1960. Se syntyi, kun Norrmalmin keskeinen osa rakennettiin uudelleen. Nimensä se sai Johan Tobias Sergelin mukaan, koska kuvanveistäjänä toimineen miehen työpaja sijaitsi alueella jo 1700 -luvulla. Alue sijaitsee Tukholman ydinkeskustassa.
Vuonna 1974 aukion keskelle pystytettiin lasinen pylväs, jolla on korkeutta 37 metriä. Kristall-vertikal accent on keskeinen maamerkki ja sitä ympäröi suihkulähdeallas. Täällä siis suomalaiset juhlivat ensimmäistä MM-kultaansa, joten puitteet juhlinnan alkamiselle olivat upeat. Tällaiset torit ja aukiot ovatkin mitä parhaimpia suureten massatapahtumien järjestämiseen. Tosin turvatoimet näissä ovat myös massiivisia.
Kansanjuhla torilla tuo väkeä yhteen
Syitä on monia, kun kansanjuhlat järjestetään. Useimmiten taustalla on jokin urheiluun liittyvä asia, mutta myös muitakin juhlia järjestetään. Esimerkiksi Huuhkajat eli miesten jalkapallomaajoukkue on saanut omat juhlansa sen kunniaksi, kun saavuttivat historiallisen paikan EM -kisoihin. Jo pelkän arvokisapaikan saavuttaminen antoi aihetta kansanjuhlaan. Tapahtuman esiintymislavalle nousivat joukkueen lisäksi muun muassa JVG sekä Kaija Koo.
Kansanjuhla yhdistää samanhenkisiä ihmisiä, antaa aihetta juhlaan ja kaikki sillä hetkellä tuntuu upealta. Tori tarjoaa mahtavat puitteet, mihin tämä iloinen, juhliva joukko mahtuu yhdessä ja riehakkaina nauttimaan juhlanhetkestä. Nettitori ei pysty samanlaista tilannetta tarjoamaan, joka yhdistäisi väen saman asian äärelle. Torilla kansanjuhlaa on hyvä viettää aiheesta riippumatta eikä sen edes tarvitse aina liittyä urheiluun.
YHTEENKUULUVUUS
Sen, että torit ovat hyviä paikkoja järjestää juhlat, osoittaa pitkä vappuperinne. Monilla paikkakunnilla vappuna ovat juhlat torilla tavalla tai toisella. Niissä juhlissa on paljon puheita ja musiikkia sekä ehkäpä toisenlainen fiilis kuin jääkiekkojuhlassa. Monilla paikkakunnilla torista on muodostunut paikka, mihin voi järjestää kesäjuhla, koska sinne mahtuu ihmisiä suhteellisen paljon. Paikkakunnan kotiseutujuhla on erinomainen juuri torilla järjestettävä tapahtuma ja niihin liittyy monesti myös katutanssit. Se kokoaa väen yhteen ja tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Torilla tavataan varmasti vielä monta kertaa urheilun voittojen huumassa, vappuna sekä muissa hauskoissa tilaisuuksissa. Toripäivät ovat asia erikseen, mutta kohtaamisia tutun kauppiaan kanssa voi saman sloganin alla tehdä. Nämä toritapahtumat tulevat jäämään historiaan ja uusia odotellaan. Tuskin uutta ja yhtä iskevää sanontaa enää saadaan aikaiseksi, koska nykyinen on niin lyhyt ja ytimekäs. Kahteen sanaan on saatu puristettua koko idea kätevästi ja ymmärrettävässä muodossa.