Torilla Tavataan

by Hemron/ on 29 May 2016

Torilla Tavataan

Torilla tavataan! -lausahdusta on Suomessa kuultu jo vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Harva kuitenkaan tietää tarkemmin, mistä moinen sanonta, on saanut alkunsa. Selvitimme, mistä sanonta sai alkunsa, ja miten sitä käytetään.

Ensimmäisen kerran Suomi voitti kultaa, jääkiekon MM-kisoissa, vuonna 1995. Silloin juhlittiin, ensin Ruotsissa Sergelin torilla voiton iltana, 7.5.1995. Seuraavana päivänä pokaali tuotiin kotiin, ja kultajuhlat olivat, Suomen Leijonilla, käynnissä Helsingin Kauppatorin ympäristössä. Silloin, vuonna 1995, ei vielä käytetty mitalijuhlasta ilmaisua ”torilla tavataan”, vaikka juhlat torilla olivatkin.

Ilmaisu sai alkunsa siitä, kun vuonna 1996, Suomen Leijonat uhkasivat toistaa maailmanmestaruutensa jääkiekossa, ja heidän mottonsa turnauksessa oli, ”tavataan torilla”. Motolla tarkoitettiin sitä, että seuraavanakin vuonna on juhlat torilla, kun Kultaa, ei vuonna 1996 kuitenkaan tullut, mutta iskulause jäi elämään. Sitä käytetään Suomessa jatkuvasti, ja etenkin vuoden 2011 MM-kullan voiton jälkeen, sanonnan käyttö yleistyi entisestään, sillä se saattoi olla hieman joutunut unohduksiin, vuosien saatossa.

Sanontaa käytetään nykyään, melkein kaikissa tilanteissa, joissa suomalaiset, tai Suomi, mainitaan jossain yhteydessä, kansainvälisellä tasolla. Lausahdusta käytetään usein myös sarkastisessa sävyssä, sillä suomalaiset ovat usein liiankin innoissaan, mikäli jotain suomalaista mainitaan jossain. Sanonta on vahvasti käytössä, myös Suomen sisäisissä asioissa, ja arkielämässä yleensä. Usein lausahduksella ei kirjaimellisesti tarkoita, ”tavataan torilla”, vaan sanonnalla on monia käyttötapoja, ja tarkoituksia.

Vaikka kultamitalit kaulassa ei Suomen Leijonat tänä vuonna kotiin tulleektkaan, niin hopeaa silti tuli. Ja se ei ole häpeä. Leijonat pelasivat kaiken kaikkiaan, todella loistavan turnauksen, eikä häviöitäkään tullut, kuin se yksi, juuri finaalipelissä Kanadaa vastaan. Suomi otti takkiin oikein urakalla, vaikka sekin peli oli hyvää taistelua täynnä. Aikaisemmat ottelut turnauksessa, menikin täysin suunnitelmien mukaan. Suomelle ei tullut yhtään häviötä ennen finaalia. Aina ei voi voittaa. Mitali kuitenkin tuli, ja siitä tulee olla ylpeä, oli se minkä värinen tahansa. Mitali on osoitus siitä, että Suomi on yhä, yksi maailman parhaista maista jääkiekossa. Ensi vuonna taas uusi yritys, jos vaikka silloin saataisin tuotua se kuuluisa poika kotiin.