Tampereen Torit

post thumb
TORIVIERAILUJA
by Hemron/ on 27 Jul 2017

Tampereen Torit

Olemme aiemmissa postauksissa muutaman kerran maininneet Tampereen torit, mutta nyt on aika paneutua niihin tarkemmin, sillä Tampere jos mikä, on tunnettu torikulttuurin vaalimisestaan! Tästä kielii esimerkiksi se, että Tampereella on tällä hetkellä jopa kolme torikauppaa vakituisesti harjoittavaa toria. Näiden kolmen torin lisäksi kaupungin keskustassa vaikuttaa Keskustori. Se onkin aktiivinen tapahtumatori, jossa järjestetään monia erilaisia markkinoita ja vilkkaita kesätapahtumia. Joka joulu tämä Keskustori myös muuntautuu joulukuun ajaksi Joulutorin tapahtumapaikaksi. Muut torit ovat nimeltään Tammelantori, Laukontori ja Hervannantori. Esittelemme kaikki torit lyhesti, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että ehdoton suosikkimme kaikista toreista on juuri Keskustori. Sieltä voi bongata niin kaupunkilaisia, turisteja kuin julkkiksiakin. Sijainti on kaikilla toreilla hyvä, mutta Keskustorilla se on aivan erinomainen: siitä on lyhyt paikka joka puolelle. Itse hengaammekin Tampereen reissuilla aina vähintään kerran juuri Keskustorilla: siinä vaan yksinkertaisesti on jotain erityistä tunnelmaa, semmoista sanatonta menneen ajan henkeä ja nykyisten trendien aallonharjalla ratsastamisen hienoa yhdistelmää. Keskustori on mielestämme ehkä trendikkäin ja tyylikkäin tori Suomessa ja uskommekin, että se saattaa toimia suunnannäyttäjänä torikulttuurille nyt ja tulevaisuudessa. Nuoret ja nuoret aikuiset ovat löytäneet torikulttuurin uudelleen ja se jos mikä ilahduttaa meitä torifaneja! Torikulttuuri elää ja voi hyvin.

Näin elinvoimaista tori- ja markkinatoimintaa ei löydy juurikaan monelta paikkakunnalta yhtä suurella mittakaavalla. Kesäisin nämä Tampereen torit varmistavat sen, että kaupunkilaisilla ja niinikään turisteilla on runsaasti autenttista tekemistä ja nähtävää. Jos suunnitelmissa on kesäreissu Tampereelle, kannattaa matkaan varata useampi päivä, sillä jo pelkästään toreilla käymiseen saa helposti vierähtämään kokonaisen päivän. Lisäksi Tampereella on tietenkin todella runsas määrä kaikenlaista muuta turistikohdetta, joten aivan muutamassa päivässä ei kaikkea millään ehdi nähdä.

Tammelantori

Jos katsotaan kaikkia toreja Tampereella, on tämä tori niistä ehdottomasti monipuolisin tavaravalikoimaltaan. Kesäisin Tammelantorilla on myynnissä runsaasti erilaisia kauden marjoja sekä vihannes- ja juurestarjonta suorastaan kukoistaa. Torilta saa myös makoisat uudet perunat. Lisäksi perunoita ja juureksia on saatavilla torin kojuista ympäri vuoden, siis myös talvella. Tammelantori on erityisen tunnettu tuoreista kukistaan. Torilta saa kukkia aivan ympäri vuoden eli oli kyseessä juhannuspuskat mökille tai joulukukat juhlapöytään. Tammelantori on paikka mihin poiketa. Kesäkauppa starttaa aina taimikaupalla eli myös keväällä torilla on kukkapaikoilla vilinää ja vilskettä.

Tammelantorilla on myös vilkas ja elinvoimainen grillitoiminta. Lounasaikaan manselaiset tulevat Tammelantorille sankoin joukoin aivan ympäri vuoden. Täältä saa myös esimerkiksi Tapolan mustaa makkaraa eli turistit pääsevät täälläkin kokemaan Tampereen syvintä olemusta. Ympäri vuoden saatavilla on myös kinkkuja, makkaroita ja palviherkkuja.

Torilta löytyy myös herkullisia kalakojuja ja ravintoloilla sekä kirpparitoimintaa. Tori sijaitsee Tammelanpuistokadun varrella. Avoinna tämä tori on arkisin klo 6:00 – 14:00 ja lauantaisin 6:00 – 15:00.

Laukontori

Laukontori sijaitsee keskikaupungin paikkeilla. Erilaisia tuotteita on tarjolla runsain mitoin ja paikalla on jos jonkinlaista kauppiasta. Kaupunkilaiset ja turistit löytävät Laukontorilta grillejä sekä kahvioita, mutta myös nykyään niin trendikkäitä streetkojuja. Laukontorilla on laaja ja herkullinen valikoima tuoreita marjoja, vihanneksia ja juureksia. Myynnissä on myös kukkia ja kirpparitoimintaakin on runsaasti. Luonnollisesti mustaa makkaraa on tarjolla myös tällä torilla, Tampereella kun ollaan!

Avoinna tämä tori on maanantaista perjantainhin kello 6:00 – 20:00 välisenä aikana. Lauantaisin sama tori palvelee kello 6:00 – 18:00 välisenä aikana. Laukontori sijaitsee keskustan ja Ratinan suvannon lähellä, aivan Aleksis Kiven kadun eteläpäässä.

Lopuksi

Kuten kaikki lukijamme voivat tämän postauksen perusteella huomata, Tampereella sykkii voimakas ja vilkas torielämä. Toivoisimme, että tällainen kulttuuri leviää ympäri Suomen!