Apple On Edelleen Suurin

by Hemron/ on 20 Apr 2015

Apple On Edelleen Suurin

Kaikenlaista kulutuselektroniikkaa kehittävä, myyvä ja suunnitteleva suuryritys Apple on viimeisimpien tilastojen mukaan edelleen teknologia-alan maailman suurin yritys. Tämänpäiväinen artikkelimme sukeltaa hivenen pintaa syvemmälle selvittääkseen yksityiskohtaisen syyn tuon kansainvälisen jättiläisen loisteliaaseen menestykseen.

Historia:

Steve Jobs perusti kaimansa Steve Wozniakin kanssa Apple Computer nimeä kantavan yrityksen jo 1970-luvun puolivälissä. Alunperin käytännössä täysin ilma minkäänlaista pääomaa yrityksen starttaus muodostui hyvin hankalaksi, kunnes firma sai yhteydet muutamiin riskisijoittajiin, jotka mahdollistivat ensimmäisen Apple II – tietokoneen sarjatuotannon ja julkaisun, vain muutama vuosi yrityksen perustuksen jälkeen. Ensimmäisen graafisen käyttöliittymän omaavan kotitietokoneen Apple Computer julkaisi vuonna 1984. Applella on ollut koko historiansa mitalta hyvin merkittäviä yhteistyökumppaneita, aina sijoittajista markkinoijoihin ja tuotekehittelijöistä teknologiakonsultteihin. Yritys on aina panostanut rankasti ohjelmistojensa laatuun ja helppokäyttöisyyteen, ja tämä onkin ehdottomasti yksi merkittävimmistä asioista sen menestyksen kannalta. Vuonna 2007 Apple Computerin nimi lyhennettiin muotoon Apple, sen koko ajan kasvavan ja kehittyvän tuotevalikoiman myötä. Applen perustuksen luoja, Steve Jobs kuoli haimasyöpään lokakuussa 2011. Jobsin kuolemaa kutsuttiin jälkikäteen kaikkien aikojen suurimmaksi verkkouutiseksi, kun asian tiimoilta julkaistiin esimerkiksi Twitterissä useita kymmeniä tuhansia viestejä sekunnissa.

Brändäys:

Applen brändi on esikuvan asemassa sen suhteen, kuinka asiat tulee hoitaa, sen ollessa kiistatta maailman arvokkaimpien brändien joukossa. Eri artikkeleiden ja arvioiden mukaan pääsyitä tähän ovat tuotteiden tarve sekä helppokäyttöisyys, selkeä ja tunnistettava design, tila jossa media ja asiakkaat hoitavat markkinoinnin ja se ettei tuotteita ole yksinkertaisesti kohdistettu millekään ikä- tai ihmisluokalle. Yhtiönä Apple on maailman arvostetuimpia. Sen brändin arvoksi on arvioitu hulppeat sata miljardia dollaria, arvon noustessa jatkuvasti. Yksi merkittävimmistä Applen tuotteita käyttävistä ryhmistä se tunnetaan eritoten videotuotannon, kuvankäsittelijöiden sekä musiikin alan ammattilaisten joukossa, sen tuotteiden helppokäyttöisyyden sekä sen tietokoneiden riittävän kapasiteetin ja suorituskyvyn takia. Applella on lukuisia omia kuva-, video-, ja musiikinkäsittelyohjelmia, sekä ohjelmistotuotteita kuten videotuotantoon erikoistunut Final Cut Pro, muusikin parissa laajalti käytetty Logic Studio, toimistopaketti iWork sekä lukuisat muut medianhallintaohjelmistot. Apple on kartoituksen mukaan myös ollut maailman ihailluin yhtiö. Kritiikkiä yritys on saanut siitä, että se kiertää veroparatiiseihin sijoiteltujen konttoreiden ja yritysverottomien konttorilokaatioiden avulla veroja, kierrättäen rahaliikenteensäkin Luxemburgin verohelpotuksen kautta.

Laitteet:

Tunnetuimpia Applen tuotteita ovat kiistatta sen ensimmäiset huvikäyttöön kohdistetut, ensimmäiset kotitietokoneet maailmassa. Merkittävin kotitietokone jonka Apple on luonut, on sen Macintosh – mallisto, jonka pelkkä mainostus maksoi Applelle useita miljoonia. Erilaisia tietokoneita ja niiden suorittimia yhtiö on julkaissut useita kymmeniä. Vuonna 2001 Apple julkisti kannettavan musiikkisoittimensa iPodin, jonka suosio räjäytti kiistatta pankin sen tullessa nopeasti maailman myydyimmäksi kannettavaksi soittimeksi. Toisen kerran suosituimpien ja myydyimpien joukkoon Apple rynnisti iPhone puhelimellaan, jonka ensimmäisen mallin se toi myyntiin vuonna 2007. Nykyään puhelimesta on julkistettu kymmeniä eri malleja, ja se on edelleen yksi myydyimmistä puhelintuotteista. Apple myös toi ensimmäisenä markkinoille tablettitietokoneen, tuttavallisemmin vain tabletin, iPadin. Merkittävimpien Applen tuotteiden joukkoon kuuluu myös musiikkisovellus iTunes, joka on levinnyt maailmanlaajuisesti niin suurelle asteelle sen helppokäyttöisyyden ja yksinkertaisuuden vuoksi, että se on ehdottomasti suurimpien musiikkisovelluksien joukossa.

Nykyään Apple on siis maailman suurin teknologia-alan yritys, eikä loppua sen kukoistukselle näy. Suuren jalansijan tuotemyynnissä saa oheistuotteet, joita Apple tekee ja tuottaa jatkuvasti lisää kaikille laitteilleen, esimerkiksi kuulokkeet ja tuotteiden yhdistyksen mahdollistavat ohjelmat ja ohjelmistot. Apple jatkaa kasvuaan tulevaisuudessa myös sen omistamien sivuhaarojen ja -bisnesten myötä.